Ramadan tradities creëren

Gepubliceerd op 30 maart 2020 om 09:35

Het samen zijn en verbinden als familie is altijd belangrijk en juist de Ramadan is hier een prachtige periode voor.

Juist nu, door het Corona Virus, vele activiteiten en verplichtingen buitenshuis weg vallen.

Laat de Ramadan een periode zijn voor kinderen om naar uit te kijken, geef ze mooie herinneringen die ze hun gehele leven mee zullen dragen.

Zodat ze deze gezegende maand met aanbidding, liefde, genegenheid en gezelligheid associëren.

Het is hierbij mooi om speciale Ramadantradities te creëren, zodat kinderen enthousiast worden en om zo een klein zaadje te planten van het ervaren van de vele zegeningen die deze mooie maand met zich mee brengt. 

Het bedenken van Ramadandoelen.

Niet alleen is het goed om voor jezelf doelen te bepalen voor deze mooie maand. En om zelf na te denken over wat je aan jezelf wilt en kunt verbeteren.

Het is ook goed om dit met jouw kind(eren) te bespreken, ook als ze nog jong zijn. Praat hier over met ze en maak er bijvoorbeeld een mooie visuele poster van.

Bespreek hoe ze dit aan willen pakken en hoe jij daarbij kunt helpen.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een "Ramadan-Journal" maken, een soort Ramadan-dagboekje waar jullie samen (of hij alleen) alle succesmomenten in opschrijven. Dit helpt ook weer bij het ontwikkelen van een growth mindset.

Bepaal vervolgens een dagelijks moment om samen te reflecteren.

En buiten alle persoonlijke doelen, kun je ook een familiedoel bedenken. Wat kunnen jullie als familie samen verbeteren deze Ramadan?

 

Maak een dankbaarheidsboom

Schilder, teken, knip-en-plak of wat je dan ook leuk vindt, een grote boom op een groot vel papier.

Maak hier mooie takken bij en plak daar als gezin samen elke dag een persoonlijk blad aan waarop staat waar jij die dag dankbaar voor bent.

Doe dit als gezin samen, bijvoorbeeld na een bepaalde salat of net voor de iftar.

Wat werkt voor jouw gezin.

 

Haal de Ramadan-sfeer alvast in huis

Versier voordat de maand begint alvast het huis. Maak een mooie aftelslinger of kalender. Zoek ahadeeth en ayat op die over de maand Ramadan gaan en bespreek die. Knutsel mooie kaarsjes die je straks met de iftar (of suhur) op tafel kunt zetten. Zoek leuke Ramadan-Anasheed op en beluister die. Laat iedereen meehelpen aan de grote pre-Ramadan-schoonmaak.

Trek alvast loodjes en laat iedereen alvast cadeautjes kopen voor elkaar.

Studeer samen

Begin alvast met een vast dagelijks moment uit te kiezen om samen een kort moment iets over de Islam te leren of te bespreken. Dit kan natuurlijk Ramadan gerelateerd zijn, maar hoeft niet. Maak het niet te lang. En vooral positief en gezellig.

Neem een pauze van alle schoolse-activiteiten
Als de mogelijkheid er is, probeer je deze maand dan zoveel mogelijk te concentreren op jullie relatie met Allah en het zoeken naar Zijn tevredenheid. 
En laat alle andere zaken even voor wat ze zijn en hervat het na eid-el-fitr weer - insha Allah.
Zo nemen wij bijvoorbeeld elke Ramadan pauze van vrijwel alle academische vakken en concentreren we ons deze maand voornamelijk op Islamitische activiteiten!
Dus, uiteraard wanneer deze mogelijkheid er is, is dat echt een aanrader - insha Allah!

 

Bedenk waar jullie liefdadigheid aan willen geven deze Ramadan

Bekijk met jouw kind(eren) verschillende organisaties die zich in zetten voor anderen. En bespreek ook hoe jouw kind bijvoorbeeld zelf ook wat geld kan verdienen om in te zamelen voor hen. Bijvoorbeeld iets moois maken en verkopen, inzamelen bij familie en vrienden, klusjes in huis waar hij wat mee kan verdienen. Wees creatief!

 

Luister dagelijks samen naar de Qur'aan

De Qur'aan is onmisbaar in de maand Ramadan, uiteraard altijd onmisbaar!

Laat het een dagelijkse bezigheid worden om samen naar de Qur'aan te luisteren.

Begin met een klein stukje als je het niet gewend bent en bouw dat langzaam op.

En stop hier natuurlijk niet mee, als deze gezegende maand afgelopen is.

Verricht de Tarawih gebeden gezamenlijk
Helaas zijn de moskeeën gesloten in deze mooie maand, heel verdrietig walhamdulillaah. Alles komt van Allah.
Maar dat betekent natuurlijk niet dat je de Tarawih gebeden niet kunt verrichten.
Verzamel iedereen in het gezin en verricht het gezamenlijk! 

Maak samen een dua lijst 
Laat jouw kind hier de leiding nemen en neem zijn ideeën ook serieus. Bespreek de momenten waarop een dua geaccepteerd wordt - insha Allah. En bespreek ook waarom we soms niet direct een resultaat zien van onze dua. Vertel dat Allah ervan houdt als wij aan Hem vragen en dat Hij altijd naar ons luistert. Maak ook dua voor elkaar! En maak natuurlijk ook jouw eigen persoonlijke dua lijst.

 

Stimuleer jouw kind(eren) om mee te vasten

Stimuleer zelfs jouw jonge kind (niet te jong uiteraard, maar oud genoeg om het enigszins te begrijpen) om mee te vasten. Al is het maar tot bijvoorbeeld salat dhur of salat 'asr. En nu alle verplichtingen van school buitenshuis weggevallen zijn, laat ze vooral wakker blijven tot de iftar. En maak dit speciaal en bijzonder voor ze. En dat hoeft echt niet met allerlei uitgebreide gerechten. Gewoon simpel, maar maak het sfeervol en gezellig. En maak ze ook eens wakker voor de suhur of het nachtgebed. 

Kortom maak dit een Ramadan die jullie als gezin in verbinding zullen beleven - insha Allah.

Moge Allah ons allen deze maand laten bereiken in goede gezondheid en veiligheid en het de mooiste en beste maand laten zijn die we ooit hebben meegemaakt, ameen!
Reactie plaatsen

Reacties

Oem Safiyyah
4 jaar geleden

Prachtige tips Allahoemma baarik🌹

Asmaa, Um Zakariya
4 jaar geleden

ameen. BarakAllahu fiki zusjelief