10 manieren om de relatie met je kind te versterken

Gepubliceerd op 25 februari 2020 om 13:47

Een goede relatie hebben met je kind geeft beide zoveel voordelen. Voor een kind is het belangrijk om te weten dat jij er altijd bent. Dat je onvoorwaardelijk van hem houdt, wat er ook gebeurt.
Het hebben van een sterke band met je kind zorgt ervoor dat jij de plek bent (en blijft) waar ze naar toe zullen gaan bij problemen of als ze op zoek zijn naar veiligheid. Het vertrouwen wat een kind heeft dat er altijd iemand voor hem is, hem altijd zal beschermen geef hem een gevoel van zekerheid en vertrouwen. En wanneer je hecht in contact staat met je kind geeft hem dat weer het gevoel dat hij het waard is en dat zal hem zelfvertrouwen geven - insha Allah.
Tevens zijn vele opvoedproblemen terug te leiden naar een niet goede om verslechterde relatie met je kind. Kortom, belangrijk hier altijd aan te (blijven) werken.
Hier wat ideeën om aan de slag te gaan met de relatie met je kind!

1. Ga samen koken voor de rest van het gezin. Zoek samen wat lekkers uit en doe samen de boodschappen om vervolgens samen in de keuken te staan en als een team wat lekkers op tafel te zetten.

2. Ga samen wandelen. Wandelen is een goede manier om (opnieuw) te verbinden. Geen afleiding van anderen (of van de telefoon, tv of andere electronica). Samen genieten en verwonderen over de schepping van Allah. Samen reflecteren en nadenken. Maar vooral ook samen kletsen.

3.  Reciteer Qur'aan. Reciteer samen Qur'aan. Uit het hoofd of lees samen uit een Mushaf. 

4. Voorlezen of samen lezen. Samen lezen is een fijne manier om te verbinden met elkaar. Boeken zijn leuk en interessant om mee bezig te zijn. Van plaatjesboeken voor de kleintjes tot samen een Islamitisch boek lezen met je tiener (of gewoon een fictie boek, ook heel leuk). Het blijft een geweldige manier om samen met elkaar bezig te zijn.  Lees een bladzijde of een hoofdstuk en bespreek wat je hebt gelezen. Vraag om zijn mening, zijn ideeën en wat hij denkt wat er verder gaat gebeuren.

5. Heb een echt gesprek. Samen aan de eettafel of juist lekker knus op de bank. Leg de telefoon weg en luister echt. Vraag over zijn dag en vertel over de jouwe. Wees echt aanwezig.

6. Knuffel. Gewoon even stilstaan en knuffelen. Niet vluchtig en gehaast, maar echt intens knuffelen. Net zo lang tot hij je loslaat.

7. Wees een spiegel voor elkaar. Ga tegenover elkaar zitten en doe hetzelfde als je zoon of dochter.

8. Masseer elkaar of kam elkaars haar.

9. Maak samen een tekening of ander knutselwerk. Bedank samen een leuk thema voor een kunstwerk. Werk als een team samen om het tot iets moois te maken. 

10. Speel spelletjes. Van verstoppertje tot een kaartspel tot samen op de xbox of playstation. Laat je kind kiezen en ga mee in zijn spel. Toon interesse in wat hij graag speelt. Of houd een staarwedstrijd. Kijk wie het langste de ander aan kan blijven kijken in de ogen van de ander zonder in de lach te schieten. Kinderen vinden het vaak prachtig als blijkt dat ze er vaak beter in zijn dan hun moeder. En laat de winnaar een gekke opdracht bedenken die de verliezer uit moet voeren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.