Ochtendroutine

Gepubliceerd op 25 februari 2020 om 14:18

Ik ben van nature best wel een go-with-the-flow type, niet super georganiseerd. Vrij makkelijk soms ook wel walhamdulillaah. En ik ben ook errug goed met dingen uitstellen. 
Toen ik nog geen kinderen had, ging het ook prima met mijn go-with-the-flow gedrag. Ik kreeg mijn dingen gedaan, had de tijd meestal ook aan mezelf en enkel mijn echtgenoot om rekening mee te houden.
Toen kwam, 15 jaar geleden, mijn oudste zoon - alhamdulillaah. Een tijd lang heb ik het nog gered met dit gedrag.
Maar toch liep ik al snel achter de feiten aan.
Hélemaal toen er een tweede zoon bij kwam - walhamdulillaah - en we besloten om thuisonderwijs te gaan geven.
Dat vroeg toch om wat meer organisatie en planning.
Mijn eerste planning was veel te strak en frustreerde me binnen een week al. Er volgde vele planningen, maar ik kwam erachter dat een vaste planning dus helemaal niet bij mij en mijn gezin paste.
Ik ging op onderzoek uit wat dan wel zou werken voor ons, het antwoord lag in routines.
Kort gezegd bepaalde handelingen die elkaar opvolgen, maar, in ons geval, niet zozeer gebonden zijn aan tijd.
Na een aantal keer uitproberen en veranderen had ik een fijne ochtendroutine gevonden voor mezelf. En door de jaren heen is die natuurlijk nog heel vaak veranderd, maar de kern blijft enigszins hetzelfde. Tijd voor mijn Schepper en tijd voor mezelf en mijn eigen ontwikkeling zijn toch wel de kernpunten van mijn eigen ochtendroutine.  Ik ben zoveel meer productiever als ik mijn ochtenden goed begin, begin ik die niet goed dan loop ik vaak de hele dag weer achter de feiten aan (en ja, dat gebeurt nog steeds regelmatig). Maar hoe heerlijk is het om je dag in alle rust (en stilte) te kunnen beginnen. Even een moment voor jezelf. En zelfzorg is juist als mama zo belangrijk. Je zult ook echt de waarheid van de woorden van de Profeet, sallalahoe alayhi wa salam, ervaren, toen hij zei dat de zegening van onze gemeenschap zit in de vroege uren.

Ik houd er nog steeds van om met de flow van de dag mee te gaan, maar ben toch wel veel waarde gaan hechten aan mijn ochtendroutine. 
Zoveel waarde dat ik mijn kinderen ook bepaalde ochtendroutines heb aangeleerd. Daarbij vind ik het belangrijk om te kijken naar mijn kinderen en hun natuur.
Springen ze hun bed uit ‘s morgens en zijn ze direct actief? Of drinken ze liever even een warm theetje en worden ze het liefste even met rust gelaten? Houd hier dan ook rekening mee als je hun ochtendroutine (het liefste samen) bepaald.
Het is even investeren, maar je zult zien dat de ochtend zoveel meer smoother en zonder gehaast zal verlopen als kinderen gewoon weten wat er van hen verwacht wordt. En dat hun ochtend ook een stuk productiever zal zijn. 

Eigenlijk begint een goede ochtendroutine al ’s avonds.
Leg de kleding klaar (of laat ze het zelf klaar leggen), leg de tassen klaar.
Bedenk wat je wilt dat gedaan is voordat ze naar school toe gaan (of voordat je begint met activiteiten thuis).
Dat is best persoonlijk, maar goed om over na te denken, te noteren en mee te nemen in de ochtend routine.

Een paar tips ter inspiratie voor je eigen ochtendroutine (en in de printable zijn nog meer ideeën en inspiratie te vinden om een eigen ochtendroutine en die van je kind(eren) te bedenken). 

1. Bedenk wat je kunt doen om de ochtend soepel te laten verlopen. Moeten de kinderen naar school toe? Bedenk alvast wat ze aan zullen trekken (of nog beter, laat ze zelf hun kleding klaar leggen). Lunchpakket die gemaakt moet worden? Leg die alvast klaar. Wat hebben ze verder nodig voor de volgende dag? Overleg met je kind en leg het klaar.
Thuisonderwijs? Bedenk alvast wat jullie gaan doen de volgende dag, moet er nog wat voorbereid worden? Welke spullen heb je nodig? Leg het alvast klaar. Bedenk alvast wat jullie zullen ontbijten en bereid dit voor indien mogelijk en nodig.

2. Ga op tijd naar bed. Ja ik weet het dat is vaak al een lastige, maar een goede nachtrust en voldoende slaap is niet enkel goed voor je gezondheid maar maakt ook echt een verschil in je humeur en gemoedstoestand.
Als je toch echt van je stille avonden houdt (en geloof me I get that) sta jezelf dan bijvoorbeeld toe om een aantal avonden wat later naar bed te gaan. Bijvoorbeeld in het weekend of op andere dagen dat je misschien ’s morgens iets langer in bed kunt blijven liggen. Maar ik, als echt avond/nachtmens, kan echt zeggen dat het heerlijk is ’s morgens fit op te kunnen staan.

3. Sta op tijd op. Ook een voor de hand liggende, I know. Maar maak hier echt tijd voor in je ochtendroutine om het liefste op te staan voordat je kinderen (of zelfs partner) wakker is. En natuurlijk is dat soms niet mogelijk, vooral met kleine kinderen. Maar ook die fase gaat echt weer voorbij insha Allah. Dan kan je in ieder geval even rustig een kopje thee/koffie drinken, misschien wat extra aanbidding verrichten, even samen zijn met je Schepper. Maak er echt jouw moment van. En dit hoeft echt geen uren te duren. Begin klein (al is het maar 10 minuutjes) en bouw dat langzaam op. Dit kleine moment in de ochtend zal er insha Allah aan bijdragen dat je een fittere, rustigere mama zult zijn door de dag heen.

4. Verricht salatul fadjr als gezin samen. Streef er naar om sowieso zoveel mogelijk gebeden samen te verrichten met je gezin, maar vooral salatul fadjr gezamenlijk verrichten is een erg mooi begin van de dag. Steun je partner en grote zonen om salatul fadjr te verrichten in de Masjid. Maak het makkelijk voor ze en herinner ze. De beloning hiervoor is groot. Maak ook je jongere kinderen (7+) wakker, binnen een paar minuutjes kunnen ze weer terug naar bed. Hier geldt zeker, jong geleerd is oud gedaan. Laat ze er aan wennen zodat dit een mooie bouwsteen is voor de rest van hun toekomst insha Allah.

5. Adhkaar van de ochtend. Maak er een gewoonte van deze na salatul fadjr te verrichten, lees ze uit een boekje totdat je ze uit je hoofd kent. Leer ook je kinderen de adhkaar al van jongs af aan, dit kan simpel al door het dagelijks samen op te zeggen. Je kunt beginnen met 1 en het dan vanzelf opbouwen totdat ze alles goed kunnen zeggen. Ze zullen het insha Allah vanzelf oppakken en uit hun hoofd leren. Zonder veel moeite. Herhaling is echt de key. Als de kinderen ouder zijn en zelfstandig kunnen lezen kunnen ze het ook al snel zelfstandig doen.


En nog een paar tips voor de ochtendroutine van je kinderen.
1. Bespreek met ze wat ze de volgende ochtend allemaal nodig hebben. Leg samen de kleding klaar, pak de schooltas in. Geef ze hier zoveel mogelijk autonomie en verantwoordelijkheid in. Laat ze zelf nadenken wat ze nodig hebben voor de volgende dag. Een kalender waar de activiteiten van elke dag op staan kan hierbij helpen.

2. Op tijd op staan. Dus ook op tijd naar bed, zodat de kinderen uitgerust op kunnen staan. Ieder kind heeft een andere hoeveelheid slaap nodig. Kijk hierbij dus naar je eigen kind. Rust en slaap is belangrijk. En geen gehaast en stress in de ochtend ook.

3. Aangekleed naar beneden. Laat je kind zichzelf al hebben gewassen, aangekleed en woedoe gemaakt hebben als ze naar beneden toe komen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind uiteraard. Maar dit kunnen ze toch al wel vrij jong. (Thuisonderwijs in je huispak kan natuurlijk ook prima).

4. Knuffeltijd, ja zelfs in de stress en drukte van de ochtend. Maak hier een minuutje tijd voor. Lekker geslapen? Heb je gedroomd, ben je uitgerust. Ik vind je lief en houd van je. Kom lekker ontbijten.

5. Ontbijten, al is het maar wat fruit.

6. En natuurlijk salat fadjr en de adhkaar, maar dat is erg afhankelijk van de tijd van het jaar. Maar als je op tijd op staat is hier ruimte voor. Desnoods onderweg naar school :-).

Download hier de printable om zelf aan de slag te gaan met je eigen ochtendroutine en die van je kind(eren).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.