Familietradities creëren

Gepubliceerd op 25 februari 2020 om 12:00

Het is belangrijk om elke dag te zoeken naar momenten van verbinding met je kind(eren) om een goede relatie op te bouwen en te behouden. Ook is het belangrijk om samen met het hele gezin te werken aan de familieband. Een goede manier om dit te doen is het creëren van familietradities. Activiteiten die speciaal en alleen voor het gezin zijn. En dan bedoel ik geen dure of uitgebreide belevenissen. Het kan iets simpels zijn wat enke week of zelfs dagelijks terug komt. 
Samen uitgebreid lunchen na salat jumah op vrijdag bijvoorbeeld. Of een familie spelletjes avond op zaterdag. Een boswandeling op de zondagmiddag of samen koken op een vaste dag in de week.
Activiteiten waar je kind(eren) naar uit kunnen kijken en die vast staan om, in de drukte van de week, even een moment samen te hebben. Je zult zien dat dit de verbondenheid van het gezin zal versterken en de onderlinge relatie zal verbeteren. 

Het is altijd goed om bij deze familietradities het geloof te betrekken. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen om 1 keer in de week op een vaste avond met het gezin even wat langer aan tafel te blijven zitten na het eten om samen een Islamitisch onderwerp te bespreken. Of samen de Islamitische doelen bespreken waar je de komende week aan wilt werken. De week daarna reflecteer je op hoe het iedereen vergaan is met het gekozen doel. Iedereen kan een bepaald doel benoemen, die passende is voor de leeftijd. 
Een kind van 6 kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag een bepaalde dua toe te passen, een gedeelte uit de Qur'aan te leren of een bepaalde goede daad elke dag uit te voeren. En papa en mama noemen hun doelen natuurlijk ook. Meteen een goede les voor de kinderen dat je nooit uitgeleerd bent en altijd een mogelijkheid hebt om het de komende week beter te doen! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.