Thuisonderwijs met een peuter om je heen

Gepubliceerd op 15 juli 2020 om 16:48

Een vraag die ik echt ontzettend vaak krijg is hoe je thuisonderwijs kunt geven aan oudere kinderen, terwijl je nog een peuter hebt rondrennen.
Ik weet uit ervaring dat dat inderdaad een behoorlijke uitdaging kan zijn, zo af en toe.
Dus hierbij wat tips, ook voor de moeders die geen thuisonderwijs geven maar weleens een momentje willen met hun oudere kind.

Ikzelf ben moeder van 5 kinderen, die allemaal thuisonderwijs krijgen.
Er zijn dus vele jaren geweest dat ik thuisonderwijs gaf aan één of twee kinderen, terwijl er nog een peuter én baby was die natuurlijk ook de nodige aandacht nodig had.
Er zijn momenten geweest dat het allemaal heel gemakkelijk en vanzelf ging, maar er waren ook dagen bij dat ik bijna huilend aan tafel zat ;-).

Allereerst alles gaat voorbij. De fase van huilende baby’s en veeleisende peuters, het gaat weer over.
Maak het jezelf dus niet te moeilijk als je wilt dat iedereen zich aanpast aan dat jij nu even rust wilt en een lesje wilt doen met je oudere kind. Gaat niet gebeuren ;-).
Niet vanzelf in ieder geval.

Wat ik wel geleerd heb is dat er manieren zijn om het makkelijker te maken voor mezelf (en daarmee voor iedereen).

De draagdoek :-) Heb je en kleine baby en nog geen draagdoek. Schaf er eentje aan. Dat is echt onze redding met kleine baby’s walhamdulillaah. Baby lekker dichtbij mama en ik mijn handen vrij om aan de slag te gaan met een ander kind.

  • Zorg dat je je peuter voldoende aandacht geeft. Voordat je begint met thuisonderwijs, tussen de lesjes door. Zorg dat je eigenlijk continue in verbinding met hem staat. Even snel een knuffel of een kort gesprekje. Dan is het het meeste waarschijnlijke dat hij die tijd dat je even bezig bent ook even zonder jouw aandacht kan.

  • Betrek hem waar dat mogelijk is. Dus ook hem aan tafel zetten met een blaadje en een stift. En ja, dat stoort soms, maar zolang hij niet op het werk van zijn broers tekent (of het van de tafel gooit of verscheurt ofzoiets) en zijn broers gewoon door kunnen werken vind ik dat prima. Hij zal steeds meer leren om langer rustig stil te blijven zitten insha’Allah.

  • Maak een bakje met leuk speciaal speelgoed wat je enkel tevoorschijn haalt op momenten dat hij echt even zichzelf moet vermaken. Dat geeft je waarschijnlijk minstens een kwartiertje dat jij even rustig zelf aan de slag kunt.

  • Geef je peuter ook activiteiten waar hij rustig mee aan tafel kan zitten. Dingen als klei, knippen en plakken van verschillende vormen, puzzelen, stickers plakken, blokjes van het ene bakje naar het andere bakje doen met een speelgoed pincet en allerlei van dat soort simpele activiteiten werken hier prima. De materialen heb je bijna altijd wel in huis en kost weinig voorbereidingstijd. Denk in het weekend al na welke activiteiten je hem aan kunt bieden áls hij daar behoefte aan heeft. Als hij lekker zelf aan het spelen is, laat hem dan ook gewoon lekker zijn eigen ding doen.

  • Maak de lesjes met je andere kids niet te lang, zodat je je aandacht daarna makkelijker weer kunt verdelen.

  • Als je even druk bent geweest met de activiteiten van de andere kinderen, plan dan gewoon even speeltijd in met je peuter. Een momentje dat je er weer even echt voor hem bent. En dat hoeft echt niet lang te duren, 10/15 minuutjes werkt al prima.

  • Laat een ouder kind je peuter vermaken. Nu mijn kinderen wat ouder zijn is dat wat hier goed werkt. Ik werk met het ene kind, terwijl het andere kind speelt met onze peuter. Of hem even helpt als hij wat wilt eten of drinken. Of naar de wc moet of zich ineens om wilt kleden etc. Dan kan ik even lekker doorwerken met een ander kind. En dat roteren we dan.

  • Als je peuter al wat ouder is, en je echt even een momentje met je andere kind nodig hebt, helpt het soms ook een kookwekkertje te gebruiken. Overlaad hem met speelgoed en zeg dat je weer met hem gaat zitten als de wekker gaat. Zelf gebruikte ik dit enkel in “nood” en niet langer dan een kwartiertje. Vaak helpt het wel om je kind te laten beginnen met spelen.

  • Verlaag je verwachtingen. Het is namelijk volkomen normaal voor een peuter om aandacht te vragen (en soms te eisen). Dus nee, thuisonderwijs in rust en stilte met een peuter om je heen, gaat niet gebeuren. In ieder geval niet op regelmatige basis. Als je dat accepteert is het vaak ook al gemakkelijker om er mee om te (leren) gaan.

  • Relax ;-). Thuisonderwijs is niet altijd even makkelijk, helemaal niet met een peuter. Dus neem een stapje terug als dat nodig is. Laat de boel soms even lekker de boel. Ga er lekker op uit met het hele gezin. Laat de kids lekker rondrennen, terwijl jij rustig om een bankje tot rust komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.