Het geven van thuisonderwijs is een hele persoonlijke keuze.
In Nederland mag je enkel kiezen voor thuisonderwijs als er geen scholen, binnen redelijke afstand, die aansluiten bij jouw levensovertuiging.
Voor elk gezin in Nederland is dit dan ook de hoofdreden.
Maar er kunnen natuurlijk ook allemaal bij-redenen zijn, al dan niet ontstaan als je al begonnen bent met thuisonderwijs geven.
Het geven van thuisonderwijs begint dus met de bewuste keuze te maken dat dit het beste is voor jouw gezin.
En als je je eenmaal gaat verdiepen in deze keuze kun je al snel overweldigd raken van alle informatie die je erover kunt vinden (vooral Engelstalig).
Dus hier een paar handvatten om weer wat tot rust te komen insha’Allah.
Allereerst is het helemaal ok als je even moet slikken van alle informatie die op je af komt, helemaal prima dat je dat allemaal even moet verwerken.
Ook is het ok als je helemaal niet weet waar je moet beginnen of niet weet hoe je alles aan moet pakken.
Ik herinner me mijn eigen gevoel, mijn eigen angsten en mijn eigen onzekerheden ook nog, want ja… het is natuurlijk nogal wat om hiervoor te kiezen.
Tegelijkertijd was ik ook vol met energie, want ik had er ook super veel zin in om dit zelf te gaan doen.
Uren kon ik over het internet heen surfen om ideeën op te doen en ervaringen te lezen.
En langzaamaan begonnen we te wennen aan het idee dat dit weleens goed uit zou kunnen pakken voor ons gezin insha’Allah.
Zuiver je intentie. Waarom wil je thuisonderwijs geven? Is dat voor wereldse belangen? Of om als gezin dichterbij Allah te komen? Beide prima uiteraard, maar denk hier eens over na. Zelf ga ik nog steeds altijd weer terug naar dit beginpunt als ik het even allemaal lastig vind. Krijg ik vrijwel altijd weer mijn energie van terug walhamdulillaah.
Bekijk wat de wettelijke eisen zijn. Meer informatie hierover kun je vinden op https://www.thuisonderwijs.nl/juridisch/
Verdiep je in de verschillende manieren om thuisonderwijs vorm te geven.
En bedenk wat bij jou en jouw gezin kan passen. Je hebt natuurlijk school thuis, waar je school thuis nabootst en je hebt unschooling waar je uit gaat van de natuurlijke drang van kinderen om te willen leren en kinderen volledige zeggenschap geeft over hun leerproces. En daartussenin heb je nog allerlei verschillende manier hoe je thuisonderwijs vorm kunt geven. Een hoop te kiezen dus. Zoek iets uit waarvan jij denkt dat het goed bij je gezin past en probeer het gewoon uit. En mocht het niet werken, prima dan verdiep je je weer in een andere manier.
Stel je curriculum samen. Je kunt hier kijken wat ze aanbieden op scholen, maar je ben hier helemaal vrij in.
Zelf verzamel ik overal verschillend educatief materiaal vandaan wat het beste past bij mijn kinderen, hun interesses, hun leerstijl en niveau. Bij elk kind van mij kan dat dus verschillend zijn.
Zoek like-minded moeders om je heen. Die support van andere moeders is echt ontzettend prettig en fijn. Van het delen van onderwijsmaterialen tot het bespreken van de struggelingen tot echte vriendschappen opbouwen.
En als je dan eenmaal echt begonnen bent, hier nog wat tips vanuit mijn eigen ervaring.
Wees flexibel. Ik heb geleerd dat het geven van thuisonderwijs best wat flexibiliteit van je vraagt. Flexibel omgaan met je planning, je kinderen en ook met je eigen verwachtingen ;-).
Soms heb je zo een heel mooi perfect plaatje voor je, maar go-with-the-flow als dat bij jou thuis er anders uit ziet.
Wees flexibel in het veranderen van je lesmateriaal, je planning of gewoon even alles stop zetten als het niet blijkt te werken.
Geniet ervan. Geniet van het hele proces. Van het leren met je kinderen, van het intens samen zijn als gezin. Van alle mooie stapjes die ze maken en elke ontwikkeling die ze doorgaan.
Vergelijk jezelf en jouw gezin niet met anderen. Hoewel het echt heel erg fijn kan zijn en inspirerend, vooral als beginnende thuisonderwijs-mama, om even mee te kijken bij andere gezinnen. Is jouw gezin anders. Jij bent anders, jouw kinderen zijn anders. Vergeet niet dat het gras ergens anders altijd weer groener lijkt en op Social Media nog groener.
Weet wanneer je een stapje terug moet doen. Als je zelf merkt dat je even uitgeblust bent of als je kinderen elkaar allemaal in de haren vliegen. Of als je merkt dat je niet meer geniet van het geven van thuisonderwijs. Dan is het misschien even tijd voor een, niet geplande, vakantie.
Even geen verplichtingen, even weer terug naar je intentie, even vooral werken aan verbinding als gezin.
Beginnen met thuisonderwijs
« Thuisonderwijs met een peuter om je heen Grenzen stellen vanuit empathie »
Reactie plaatsen
Reacties
Salam alaikoem sis,
Ik ben zeer geïnteresseerd in TO, alleen heb ik zoveel vragen en angsten.
Want hoe zou ik in contact kunnen komen met moeders (Omgeving Rotterdam/Ridderkerk) ?
Dat zou toch wel een fijne eerste stap voor me zijn.
wa Alaykoum Salam wa Rahmatullahi wa Barakatuh oegti.
Ik zal je hier even een mailtje over sturen, zodat een zuster uit die omgeving contact met je op kan nemen insha Allah.
Liefs,
Asmaa.
Assalam u alaikum zuster
Wat een leuk initiatief en een leerzaam artikel. Ik ben een moeder van 2 jongens waarvan 1 binnenkort naar de peuterspeelzaal mag. Ik merk dat ik enorm veel angsten ervaar in welke tijd we leven. En omdat ik mijn kinderen als amanah van Allah ook zie wil ik het beste hun meegeven en daar voornamelijk de verantwoording zelf in neem. Hierdoor is de intresse ook in thuisscholing ontstaan. Ik zou alleen niet weten hoe ik hiermee moet beginnen en of er een groep moeders is in omgeving den haag.
Als jij daar meer over weet zal ik wel in contact willen komen
Assalaam oealeikoem,
Ik ben zeer geïnteresseerd in TO. De laatste jaren steeds meer en meer. De scholen houden zich niet bezig met school maar meer met de maatschappij. En daardoor lopen de kinderen achter. In het Ouderwetse onderwijs ging het om taal en rekenen.
Maar waar ik momenteel tegen aan loop is, dat één dochter in groep 6 zit en de andere in groep 4, volgens mij mag ik ze niet meer thuis houden. Of is er een andere weg?