10 manieren om Allah te leren kennen

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 16:30

Eén van de belangrijkste zaken als het gaat om het opvoeden én onderwijzen van je kind is dat je kind Allah leert kennen. Door Hem te leren kennen zal er - insha Allah - een liefde voor Hem ontstaan. 
Dit hoeft niet heel ingewikkeld en theologisch te zijn, maar kan heel simpel door stil te staan bij dagelijkse zaken. Hieronder een paar tips om in het dagelijkse leven toe te passen - insha Allah.


1. Het allereerste wat je kind moet weten en naar zou moeten leven is dat Allah Al-Ahad, de Enige is. Als je bezig bent met het reciteren van Surah al Iklaas is dat een mooie gelegenheid om het woord Ahad uit te leggen. Dat Allah altijd de Enige is, dat Hij Eén is, zonder deelgenoot of helper. Dit kan je dagelijks terug laten komen in gesprekken of door gewoon te vragen Wie Allah is en je kind te helpen om te beantwoorden. Allah is Eén! 

2. Als je samen met je kind buiten loopt en hij verwondert zich over iets uit de natuur. Zeg dan niet enkel dat dat mooi is, dit is juist een prachtig moment om hierop door te gaan. Door de Schepper erbij te betrekken. "Dat heeft Allah mooi gemaakt he! Allah heeft alles gemaakt, de vogels, de bomen, papa, mama en ook jou. Allah is Al-Khaliq, de Maker van alles".

3. Als je een mooie herfstwandeling maakt met je kind en hij door de gevallen blaadjes heen rent, vertel hem dan over de ayah: "Er valt nog geen blad of Hij weet ervan"  (Qur'aan 6:59). Leer hem dat Allah, Al-'Aliem, de Alwetende is. Degene die altijd alles weet. Dat Allah weet hoeveel bomen er zijn in het bos, hoeveel grassprietjes in het park, hoeveel zandkorrels op het strand. Dat Allah exact weet hoeveel water er in elke zee is. En dat Allah ook precies weet hoeveel haren jouw zoon op zijn hoofd heeft. En heel goed weet wat hij voelt als hij blij is en verdrietig, zonder dat hij dat hoeft te vertellen. Allah weet het, Allah weet altijd alles.

4. Wanneer je kind gewond, ziek is of (lichamelijke) pijn heeft, vertel hem dan dat Allah Ash-Shaafie, de Genezer is. Hij is de Enige die de zieke geneest en genezing komt altijd van Hem. Maak er dus een gewoonte van om dua te maken dat Allah hem geneest of zijn pijn weghaalt. En herinner hem als zijn pijn weg is dat het Allah is die daarvoor gezorgd heeft. 

5. Leer je kind dat Allah, Al-Basier, de Alziende is. Dat Allah alles ziet en je je nooit kunt verstoppen voor Allah. Dat Allah een kleine mier of kleine spin ziet die in de nacht in de tuin loopt. Allah ziet alles en iedereen altijd. Allah waakt altijd over je. Leer je kind dat zelfs als papa en mama hem niet zien, dat Allah hem altijd wel ziet en weet wat hij doet. Al het goede wat hij doet ziet Allah en zal hij zijn beloning voor krijgen bij Allah.

6. Als je kind iets doet wat niet goed is zeg dan niet tegen je jonge kind dat Allah hem zal straffen. Bezorg je kind geen angsten over allerlei vreselijke bestraffingen, maar vertel hem dat Allah Al-Ghafurde Alvergevende  is. Dat Allah alles vergeeft, als je dat aan Hem vraagt.

7. Behalve de Alziende is Allah natuurlijk ook As-Samie', de Alhorende. Hij hoort alles en iedereen, ongeacht welke taal iemand spreekt. Hij hoort je als je fluistert. En ook als iedereen door elkaar heen praat. Allah hoort alles en weet precies wie wat zegt. Allah luistert naar je als je dua maakt en iets aan Hem vraagt. Leer je kind dat hij altijd alles aan Allah kan vragen, hoe klein of hoe groot dat ook is. Allah is immers ook Al-Mudjieb, de Verhorende, Degene die de dua verhoort van degenen die Hem aanroepen. Hij stelt nooit teleur en wijst geen enkel smeekbede af.

8. Soms wandel je buiten met je kind en zie je de grote bomen, hoge gebouwen of zelfs (wellicht tijdens vakanties) gigantische bergen. Bespreek dan met je kind hoe groot alles is en hoe klein wij zijn. Een prachtig moment om je kind te leren over dat de Schepper van al deze grote dingen, Al-Kabier, de Allergrootste is. Nog zoveel, onvoorstelbaar veel, groter dan alles wat we buiten zien. Dat alles wat Hij gemaakt heeft, zelfs de allergrootste berg, heel klein is in vergelijking van Hem.

9. Soms zal je kind in situaties terecht komen die hij moeilijk vindt, waar hij zelf niet zo snel uitkomt en jouw hulp bij nodig heeft. Help hem dan uiteraard waar nodig, maar herinner hem vooral zich ook tot Allah te wenden. Allah is immers An-Nasier, de Helper. Hij helpt zijn dienaren, Hij staat ze bij en beschermt ze. Hulp die enkel van Hem kan komen.

10. Als je samen met je kind bent en zegt hoe mooi hij is, vertel hem dan over zijn Schepper die Al-Djamiel, de Prachtige is. Dat er niets en niemand zo mooi is als Hij. Vertel hem over het Paradijs en hoe mooi het daar zal zijn en dat de allermooiste beloning van het Paradijs zal zijn om onze Prachtige Schepper te mogen zien.

Reactie plaatsen

Reacties

Amina
2 jaar geleden

Allahoema baariek! Zo zo zo mooi geschreven en zo leerzaam allahoema baariek! Moge Allah swt je belonen! ❤🤲