Help! Mijn kind is thuis! (Corona Virus)

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 16:24

En dan ineens, totaal onvoorbereid, is je kind thuis. Verplicht of zelf voor gekozen.
Niet wetend voor hoe lang.
Ik kan me voorstellen dat dit vragen en onzekerheden met zich meebrengt, vandaar dit artikel:
Help, mijn kind is ineens thuis. Deze titel is natuurlijk als grapje bedoeld. Maar het is wel een kreet die vele moeders hebben geuit.
Dus hierbij, lieve mama, welkom in de wereld van het thuisleren.



Allereerst, raak niet in paniek. Jij kunt dit! Zie het als een mooie mogelijkheid om de relatie en verbinding met je kind(eren) te versterken. Geniet van hun aanwezigheid!
Maak dua, vertrouw op Allah en zeg Bismillah.

1. Probeer een bepaalde routine aan te houden. Kijk wat past bij jou en jouw gezin. Dit hoeft niet te betekenen dat jullie om 7 uur op staan en, net als op schoolse dagen, dat jij en je kinderen gehaast om half 8 ontbijten. Nee absoluut niet. Doe het lekker wat rustiger aan. Een ontbijt om 9 uur is ook prima.
En vooral je hoeft niet van 9 tot 3 bezig te zijn met allerlei educatieve activiteiten. Eén op één leert een kind natuurlijk veel sneller dan in een klas van 25+ kinderen.
Bijvoorbeeld rond 9 uur ontbijten, daarna met zijn allen opruimen.
Begin maken met educatieve activiteiten.
Rond een uur of 12 alles afronden en de middag lekker besteden aan gezellige fun acitviteiten.

2. Bedenk wat voor schoolse activiteiten jij met je kinderen wilt doen de komende periode. Indien mogelijk probeer met de leerkracht van jouw kind(eren) te overleggen zodat alles mooi aansluit.
Vele scholen stellen zelf materiaal beschikbaar of je kunt in de online leeromgeving van de school werken. Hieronder plaats ik een aantal links waar je ook op zoek kunt gaan naar materiaal.

3. Vraag jouw kind wat hij wilt leren de komende weken, ga samen achter google zitten en zoek daar interessant materiaal bij. En dit onderwerp hoeft niet in de lijn te liggen met wat jij wilt wat hij leert, maar volg je kind hier volledig in. Succes gegarandeerd!

4. Gebruik dit onverwachte samen zijn als een kans om jullie band te versterken. Hier vind je wat leuke tips en activiteiten die je samen kunt doen. Hier vind je tips om de relatie te versterken. 

5. Zie deze extra tijd samen als een gunst van Allah en benut de tijd ook zo. Ga samen met je kinderen een Islamitische lessenserie volgen. Maak daar elke dag een moment voor vrij om bijvoorbeeld samen achter youtube te gaan zitten. En dan hoeft het echt niet persé een serie te zijn gericht op kinderen. Ik zet bijvoorbeeld regelmatig youtube op pauze om in mijn eigen woorden en in kindertaal te vertellen wat er verteld is. Maak het niet te lang en maak er een speciaal moment van met wat lekkers erbij en knusjes op de bank.

6. Maak het gezellig en nuttig. Zet de anasheed (hard) aan en ga samen het huis opruimen, speelgoed ordenen en/of schoonmaken.  Zoek alle onderdelen van spelletjes en puzzels weer bij elkaar en maak er een spelletjes dag van. En ja, daar leren ze ook gigantisch veel van. 

7. Gebruik deze mogelijkheid om samen Islamitische kennis op te doen, kies bijvoorbeeld elke week een nieuw onderwerp wat jullie samen gaan ontdekken.

8. Zorg ook voor voldoende fysieke activiteiten. Ga samen een balspel spelen in de speeltuin of bedenk een renspel die je kind(eren) zelfstandig uit kunnen voeren. Ga het bos in of maak een pittige strandwandeling. Wil je liever niet naar buiten? Schuif dan binnen de tafel opzij en maak een springparkour binnen.
Of zoek op youtube naar allerlei leuke bewegingsactiviteiten die jouw kind(eren) kunnen doen.
Enne vergeet niet of samen gezellig mee te doen. Ook jij hebt jouw beweging nodig ;-).

9. Benut deze kans om alle gebeden gezamenlijk te verrichten en te leren over het gebed.

10. Maak een mooi bulletinboard met allerlei informatie.  

11. Leer jouw kind en zijn interesses op een andere manier kennen, observeer hem en zie waar zijn interesses liggen. Laat hem de leiding nemen.

12. Kruip lekker samen op de bank onder een deken met een beker warme chocolademelk en zet een luisterboekje aan.  Of lees voor. Begin zelfs weer met voorlezen als je dat niet (meer) deed. Het maakt niet uit hoe oud jouw kinderen zijn, dit is zelfs een mooi moment om samen met je tiener een boek te pakken en samen te gaan lezen.
Of zoek wat mooie educatieve documentaires of andere (educatieve) films op en ga dat samen bekijken. En leer samen over nieuwe onderwerpen!

13. Doe eens gek met verf of allerlei kosteloos (afval) materiaal. Maak een mooie robot, een kartonnen huis voor speelgoedpoppetjes. Bedenk samen wat creatiefs.  Of maak een eigen bordspel, met eigen regels. 

14. Maak een hut in de woonkamer. Matrassen, dekens en kussens naar beneden en bouwen maar.

15. Enne af en toe een dagje filmpjes kijken is ook een leuke bezigheid voor het hele gezin ;-).

16. Vergeet niet te genieten van elkaar. Zeg eens wat vaker ja op dingen die je misschien anders niet zo snel zou toestaan. Maak van het leren geen strijd met je kind, maar zoek een manier die voor beide goed werkt. Laat het ondanks deze onverwachte gebeurtenis mooie weken zijn voor jouw kind, waar jullie beide met plezier aan terug zullen denken – insha Allah.

Nuttige links
Allereerst zijn google en pinterest ook goede wegen om educatief materiaal te vinden.

Divers
Squla
Als je lid bent van de bibliotheek kan je met jouw pasnummer en jouw wachtwoord inloggen op Junior Einstein. Nuttige filmpjes, online opdrachten, printables. Kortom meer heb je bijna niet nodig.
Even oefenen
Thuisnaarschool (geen ervaring mee)
Xnapda
Kleuteridee
Lesidee
Een bijdrage van de Nederlandse Vereniging van Thuisonderwijs
Schooltv

Rekenen
Redactiesommen
Sommenfabriek

Taal
Begrijpend lezen
Veilig leren lezen
Luisterboeken
Spelling


Programmeren, Science, Toekomstkunde
Programmeren
Programmeercursus Technische Universiteit
Science
Proefjes
Nog meer proefjes
Toekomstkunde: Gratis lesmateriaal voor groep 5 t/m 8 over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een betere toekomst.

Voorgezet Onderwijs
Diverse vakken
Crash course (diverse onderwerpen, Engelstalig. Uiteraard zelf checken op inhoud mbt Islam, niet alles is geschikt!).

Islam & Arabisch

Helaas zijn websites met Nederlandstalige Islamitische Activiteiten heel schaars.
Deze is Engelstalig, maar wel een grote aanrader!
Arabisch

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.