Verbinding direct na de geboorte

Gepubliceerd op 25 februari 2020 om 12:00

Verbinding zoeken met je kind is belangrijk in de gehele jeugd en tienerjaren van je kinderen (en zelfs als ze volwassenen zijn is het belangrijk hier aandacht aan te blijven besteden).
Verbinding begint al vanaf het allereerste moment dat je kleine baby op je buik wordt gelegd of beter gezegd eigenlijk begint het al op het moment dat hij nog in jouw buik zit. 
Onderzoeken wijzen uit dat de moeder en baby die direct na de geboorte bewust bezig is met verbinding een betere binding heeft later. Uiteraard is het geen garantie, maar het geeft je wel een voorsprong - Insha Allah.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de moeder bij wie de verbinding direct na de geboorte door omstandigheden niet verloopt zoals ze graag zou willen geen kans heeft op een super verbinding in de jaren daarna. Maar het is wel goed om juist dat nog bewuster om te gaan met het dagelijks zoeken naar verbinding. 

Een paar tips voor een goede verbinding na de geboorte
1. Geef borstvoeding direct na de geboorte. Allah heeft de zuigbehoefte van een  baby heel sterk gemaakt. Sommige baby's nemen genoegen met het enkel wat likken van de tepel, terwijl andere baby's direct een sterke behoefte hebben om echt te zuigen. Door het zuigen aan de tepel komt het hormoon oxytocine vrij, die ervoor zorgt dat de baarmoeder sneller samentrekt en de bloeding minder wordt. 

2. Zorg voor huid-op-huid contact. Als je begint met borstvoeding probeer zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben met je nieuwe baby. Dit is niet enkel goed is voor de verbinding maar ook voor de gezondheid van je nieuwe baby. 

3. Door je baby dichtbij je te houden stabiliseert zijn temperatuur het snelste.

4. Begin niet direct met het zoeken naar een routine. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Geef jou en je baby de tijd om elkaar te leren kennen. Niets moet, het meeste kan best wel even wachten. Nu is de tijd voor jou, jouw herstel en de verbinding met je kleintje. 

5. Slaap samen. Er zijn vele voordelen aan het samen slapen met je baby en als dat op een juiste manier gebeurt is het ook veilig. Hier vind je vele tips over veilig samen slapen: https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/126-veilig-samen-slapen
Vind je het samen slapen toch nog eng? Bekijk dan eens de mogelijkheden om je baby in een
co-sleeper naast je bed te laten slapen.

6. Raak je baby aan. Het is niet enkel leuk om te zien hoe een baby reageert op jouw aanraking, het is ook nog eens goed voor de ademhaling van je baby.

7. Praat tegen je nieuwe baby. Zelfs als je baby nog lekker warm binnen in je zit, kan je al beginnen met regelmatig tegen hem te praten. Hij zal jouw stem dan herkennen na de geboorte en die vertrouwde stem stelt hem gerust. Om je kind te laten wennen aan de Qur'aan is het ook een aanrader om al als hij nog in jouw baarmoeder zit regelmatig Qur'aan te reciteren voor hem (of om de Qur'aan aan te zetten). Als hij dan lekker dicht tegen jou aan ligt, zal hij al snel tot rust komen als je voor hem reciteert ♥.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.