Een Qur'aan dagboek maken

Gepubliceerd op 9 mei 2020 om 02:06

"De maand Ramadan is het waarin de Qur'aan is neergezonden. als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Foerqan". (Surah al Baqarah ayah 185).

 

Wij, als Moslimzijnde, hebben een grote schat gekregen van Allah, de Qur'aan walhamdulillahi Rabil alamin. Maar hoe gaan we om met deze schat? Lezen we hem, bestuderen we hem, denken we er over na?
De maand Ramadan is een maand die onlosmakelijk verbonden is met de Qur'aan. Een mooie maand om een band te creëren met de Qur'aan of de band die je al hebt te verbeteren en te reflecteren over zijn betekenissen. En dat hoeft echt helemaal niet zo moeilijk te zijn.

 

Een goede manier om je band te versterken is door het maken van een dagelijks Qur'aan dagboek. Je kiest een bepaalde ayah uit, leest de Nederlandse betekenis. Vervolgens bestudeer je de tafsir en ontdek je welke lessen erin verborgen zitten. 

Dit breng je samen met je eigen reflectie en leerpunten (of aktiepunten) bij elkaar in je eigen Qur'aan dagboek. Zo leer je de Qur'aan op een betere manier kennen en zul je een relatie ontwikkelen met de Qur'aan op een hele mooie persoonlijke manier. Het zal tot leven komen en het zal jouw relatie met jouw Schepper verbeteren - insha Allah! 
En je hoeft echt niet te gaan reflecteren over elke ayah die je leest, maar kies er elke dag eentje (of meer) uit waar je net even wat meer mee doet en net even wat meer over nadenkt.

Ook een geweldige manier om op een interactieve manier met jouw kind(eren) bezig te zijn met de Qur'aan!

Wat heb je ervoor nodig?
De downloads die je hieronder kunt vinden, eentje voor de mama's/zusters, eentje voor de meiden en eentje voor de jongens.

Ikzelf gebruik mijn mushaf en de Nederlandse vertaling van de Qur'aan. Lees je nog geen Arabisch? Maak dit dan jouw doel in de Ramadan :-).

Het zal jouw relatie met de Qur'aan veel meer waarde geven - insha Allah.

Een tafsir (uitleg/interpretatie van de Qur'aan) heb je ook nodig. De tafsir boeken van ibn Kathir zijn via google online te vinden. Deze zijn ook in het Nederlands vertaald: De Tafsir van ibn Kathir en te verkrijgen in de grotere Islamitische boekhandels.

Tevens is Tafseer As-Sa'di ook online te vinden in het Engels.

Voor juz amma (vooral leuk voor kinderen ook) vind ik The Methodical Interpretation of the Noble Qur'aan heel fijn om mee te werken.

In de Nederlandse taal heb je ook: Nederlandse vertaling van de betekenissen van de Nobele Qur'aan van juz 24-30.

Voor de vertaling van de woorden van de qur'aan kan je terecht op de website www.understandquran.com en A Word for Word Meaning of The Quran (3 Volume Set) van Muhammad Mohar Ali is online te vinden - insha Allah.

 

Met deze, veelal, gratis materialen kom je echt een heel eind.
Een paar mooie gekleurde pennen of stiften erbij. Laat jouw kinderen mooie tekeningen maken in hun eigen Qur'aan Dagboek bijvoorbeeld.
Maak er iets moois en persoonlijks van!
Werk zo aan jullie eigen band met jullie Schepper en de Qur'aan deze Ramadan - insha Allah.

 

Moge Allah ons laten behoren tot de mensen die de Qur'aan lezen, memoriseren, er begrip van hebben en ernaar leven, ameen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.